Wat is het beste materiaal voor jouw radiator in huis?

Wanneer je een radiator koopt, is het belangrijk om te letten op je materiaalkeuze. Dit heeft een effect op de snelheid van het opwarmen en afkoelen van je radiator. ‘Welk radiator materiaal is het beste?’ is een veel voorkomende vraag. En hoewel aluminium technisch gezien de beste keuze is, is het doorgaans ook duurder dan andere materialen. Hierbij moet je eigenlijk kijken naar de lange termijn, want op den duur krijg je dat geld terug. En voor iemand die op korte termijn geld wil besparen (aluminium is geweldig voor lange termijn besparingen), dan is een ander materiaal misschien een betere keuze.

Radiator van gietijzer

Gietijzer was populair vóór moderne isolatie omdat het lang duurde om op te warmen en af te koelen. Als de Victoriaanse look is wat je zoekt, dan zijn er roestvrijstalen versies van oude gietijzeren ontwerpen beschikbaar. 

Radiator van zacht staal

Zacht staal is heel gebruikelijk en goedkoop. Je vindt tal van mooie ontwerpen en een reeksen van radiatoren die geverfd zijn in verschillende kleuren.

Radiator van roestvrij staal

Roestvrij staal (eigenlijk roestvast staal) roest minder snel, vaak nauwelijks en blijft lang warm nadat je de verwarming hebt uitgeschakeld. Niet alle RVS is echter gelijk gemaakt, dus zorg ervoor dat je bij een goede fabrikant koopt. Het is een solide keuze, maar de prijzen weerspiegelen de kwaliteit.

Radiator van aluminium

Aluminium is een supergeleider, wat betekent dat zodra je het inschakelt, het meteen jouw huis begint te verwarmen. Het koelt ook onmiddellijk af, dus het is gemakkelijk om de perfecte temperatuur te bereiken. Ze zijn ook licht van gewicht en eenvoudig te installeren (dit betekent lagere installatiekosten).

Bron: https://www.radiatorendiscounter.nl/