Wat is een verloskundige?

In dit artikel bespreken we wat een verloskundige is en wat zij doet op het gebied van verloskunde. We beginnen met een korte beschrijving met wat het inhoudt om een verloskundige of vroedvrouw te zijn en wat voor soort verloskundige er zijn qua opleiding. Lees dit artikel dus met smart mocht jij een opleiding tot verloskundige willen volgen of je zwanger bent en te maken gaat hebben met vroedvrouwen.

Definitie van vroedvrouw/verloskundige

Een vroedvrouw is een getrainde gezondheidswerker die gezonde vrouwen helpt tijdens de bevalling en na de geboorte van hun baby’s. Vroedvrouwen kunnen baby’s leveren bij verloskunde praktijk of thuis, maar de meesten kunnen ook baby’s in een ziekenhuis afleveren. Vrouwen die voor vroedvrouwen kiezen, hebben tijdens hun zwangerschap geen tot weinig complicaties gehad, omdat vroedvrouwen deskundig opgeleide verloskundigen zijn.

Wat voor opleiding volgt een vroedvrouw/verloskundige?

Vroedvrouwen kunnen verschillende opleidingsniveaus hebben dit zijn ze als volgt:

  • Gecertificeerde verpleegster-vroedvrouwen (CNMs) zijn geregistreerde verpleegkundigen die afgestudeerd zijn aan een geaccrediteerd verpleegkundige-Vroedkunde onderwijsprogramma en een nationaal examen hebben afgelegd. 
  • Gediplomeerde vroedvrouwen (CMs) zijn niet-verpleegkundige vroedvrouwen die een bachelordiploma of hoger hebben behaald in een gezondheids veld, een geaccrediteerd Vroedkunde onderwijsprogramma hebben voltooid en een nationaal examen hebben afgelegd. Deze vroedvrouwen kunnen niet bij elke instelling werken.
  • Gecertificeerde professionele vroedvrouwen (Cpm’s) zijn niet-verpleegkundige vroedvrouwen die training en klinische ervaring hebben in de bevalling, inclusief de bevalling buiten het ziekenhuis, en een nationaal examen hebben afgelegd. Ook deze vroedvrouwen kunnen niet door het gehele land werken.

Heeft dit artikel je gepikeerd? En wil je meer weten over vroedvrouwen die bij jou in de buurt wonen of wil je oriënteren naar een opleiding als verloskundige, dan kan je contact opnemen met verloskunde te rotterdam. Zij zullen je met plezier verwelkomen tot de wereld van verloskunde. Bedankt voor het lezen.