Veja heren sneakers: loop duurzaam

Met het milieu en het klimaat zo in de aandacht zijn mijn vriend en ik toch wat meer na gaan denken over de spullen die we kopen. We realiseerden ons dat we toch nog wel veel weggooiden en dat we lang niet altijd onderzochten hoe iets geproduceerd is. Nu kunnen we dat ook niet bij elk product doen, maar we wilden toch wat bewuster stil gaan staan bij wat we allemaal kochten. Mijn vriend had weer nieuwe schoenen nodig en hij vroeg zich af of hij een merk zou kunnen vinden dat zijn geliefde sneakers duurzaam produceerde. Nou, er bleek dus inderdaad een merk te zijn dat heel zorgvuldig omgaat met de productie van zijn schoenen. Veja heren sneakers letten op duurzaamheid en hebben onderzocht hoe ze hun producten met oog voor het milieu kunnen maken. Er zit een heel verhaal achter wat ons beiden aansprak.

Veja heren sneakers: natuurlijk rubber

De Veja heren sneakers worden gemaakt van wilde rubber. Dat groeit in het Amazonegebied in het wild. De producenten zorgen ervoor dat ze de rubber verantwoord gebruiken zodat dit prachtige, maar ook bedreigde gebied wordt beschermd. De Veja heren sneakers worden niet chemisch gekleurd. In tegendeel, het merk gebruikt biologisch gelooid leer en kleurt dat met planten extracten. Het merk let er bovendien op dat de schoenen geproduceerd worden in bedrijfjes waar de arbeiders een eerlijk loon krijgen en waar de werkomstandigheden goed zijn. Veja gaat zelfs zover dat ze een aantal volledige veganistische sneakers op de markt hebben gebracht. Zij zijn gemaakt van plantaardig gelooid rubber, eco- katoen en gerecycled plastic. We wisten niet eens dat zoiets bestond.

Opvallen met een verhaal

Het sprak mijn vriend allemaal erg aan. Maar hij wil er ook gewoon goed uitzien en hij vroeg zich af of de Veja heren sneakers wel bij hem pasten. Nou, toen hij ze eenmaal had gezien, was hij om. Hij vond ze geweldig dus hij heeft ze gelijk besteld. Nu ze eenmaal binnen zijn, draagt hij niets anders meer. Je kunt als gemiddelde Nederlander niet heel veel invloed uitoefenen op het klimaat, denk ik, maar door bewust stil te staan bij wat je koopt, draag je toch een klein steentje bij. Dat is denk ik waarom het verhaal van veja ons zo aansprak. Het gaf ons het gevoel toch weer iets meer te kunnen doen dan de standaard dingen die iedereen al doet. Het levert bovendien niet alleen iets op voor het klimaat, maar ook voor mijn vriend. Want die heeft hele leuke schoenen!