Rijbewijsbelang

Het gevaar van overmatig alcoholgebruik in coronatijd

Een opvallende kop verscheen onlangs in het nieuws: Slijterijen varen wel bij coronacrisis. Het blijkt dat de verkoop van alcohol een flinke boost heeft gekregen sinds we met zijn allen verplicht thuis moeten zitten. Er deed zich enige tijd zelfs een fabel de rondte dat je door alcohol te drinken het virus zou kunnen afweren. Dat werd gelukkig al gauw ontkracht door de WHO en diverse experts. Maar toch: we zijn met z’n allen een stuk meer gaan drinken.

Op zich valt dit natuurlijk goed te verklaren. Waar je normaliter fris en fruitig de volgende ochtend op je werk moet verschijnen, hoef je hier nu geen rekening mee te houden wanneer je nog een wijntje inschenkt, ‘s avonds op de bank. En bovendien hebben velen van ons te kampen met een hoop stress, wat een glaasje op zijn tijd (tijdelijk) kan wegnemen. Maar het lost de problemen niet op. Sterker nog: wanneer je niet oppast kan te veel alcohol drinken verstrekkende gevolgen hebben.

Je kunt je rijbewijs verliezen

Een groot gevaar van overmatig alcoholgebruik is dat je onder invloed in de auto stapt. Nu denk je misschien dat je die domme fout niet zult maken, maar bij mensen die zich sterk afhankelijk voelen van alcohol vervagen de grenzen. Ze zien niet meer goed de consequenties van hun handelen en en vertonen symptomen van overmoed. “Mij gebeurt toch niets”, dat idee.

Raak je echter betrokken bij een ongeluk of word je door de politie van de weg geplukt, dan heb je een groot probleem. Naast het gevaar dat je voor andere weggebruikers vormt, loop je het risico dat je rijbewijs ingevorderd wordt. De Officier van Justitie legt je dan een rijverbod voor bepaalde tijd op. Een alcoholkeuring via het CBR bij RijbewijsBelang moet uiteindelijk uitwijzen in hoeverre het verantwoord is jou je rijbewijs terug te geven.

Je loopt kans op allerlei lichamelijke problemen

Daarnaast kun je als gevolg van alcoholmisbruik talloze psychische en fysieke klachten oplopen. Dat begint met kenmerkende ontwenningsverschijnselen als hoofdpijn, de zogeheten drinkersneus, een verouderde huid en een voortdurend somber gevoel. Ook geheugenverlies is bij ernstig misbruik een veelvoorkomend gevolg. Daarnaast bestaat er de kans op keel-, borst- en darmkanker en leverschade. En dit zijn slechts enkele voorbeelden van gevolgen van alcoholmisbruik.

Je doet mensen in je omgeving pijn

Tot slot doe je door te veel te drinken niet alleen jezelf, maar ook je omgeving veel pijn. Je kunt van alcoholmisbruik namelijk echt een ander persoon worden. Somber, depressief, opvliegend, agressief, passief, vergeetachtig en snel vermoeid: het zijn symptomen die veel voorkomen. Hierdoor kan overmatig drankgebruik ook leiden tot relatieproblemen.